Egy rettenetes robbanás égési sérültjét, egy új, úttörő kezelési módszerrel, halbőr sebfedéssel gyógyítják

Sunday, December 31, 2017

Braziliában az orvosok új terápiát, a Tilapia hal bőrét használták sebfedésre, Maria Ines Candido da Silva kezelésénél, aki egy gázpalack robbanáskor súlyos égési sérüléseket szenvedett.

A brazil orvosok egy trópusi hal bőrét használják fel az új, úttörő égési sebesültek kezelési módszerükkel, amely jelentősen mértékben csökkenti az áldozatok által átélt traumát.

Az orvoslás történetében ez az első eset, amikor a kutatók egy vízi állat bőrét használják, mintegy seb ragtapaszként.

FIGYELEM: MEGRÁZÓ KÉPI TARTALOM KÖVETKEZIK!

Brazil orvosok új módszert, halbőr sebfedést vezetnek be az égési sérültek gyógyításában

Maria Ines Candido da Silva, égési sérült, egyike az első pácienseknek, akit a tilapia hal bőrével kezelnek, miután borzalmas sérüléseket szenvedett egy robbanás következtében. A fénykép akkor készült, amikor a kezelés után a karjáról eltávolították a halbőrt.

Amikor egy gázpalack robbanás következtében Maria Ines Candido da Silva a munkahelyén másodfokú égési sérüléseket szenvedett a karján, a nyakán, és az arca egy részén, az orvosok egy alternatív kezelési módszert ajánlottak fel neki, a sebeit a Tilapia hal bőrével fedték be.

A 36 éves Maria Ines, aki pincérnőként dolgozott a Casa Velha étteremben, az észak braziliai Russasban, azt mondta, hogy: „A robbanás borzalmas sérüléseket okozott.”

„A fájdalomtól és a kétségbeeséstől, szinte agonizáltam, és semmi sem enyhítette a fájdalmamat.”

„Amikor az orvosok azt javasolták, hogy halbőrrel fedjék a sebeimet, nagyon furcsállottam.”

„De elfogadtam a lehetőséget, mert azt mondták, hogy sokkal kevésbé fájdalmas, mint a normál kezelési mód és könnyebb kezelni is.”

Azt mondta, hogy „igazán bizarr élmény volt tudni, hogy nap-mint-nap, hogy egy hal bőre van a testemen”.

Maria Ines Candido da Silva

„Úgy éreztem magam, mint egy sci-fi filmben, amikor a hal bőrét rám rakták”, mondta.

„Először, tényleg nagyon hidegnek éreztem, de percek múltán már nem éreztem fájdalmat, csak hűvösséget és nagyon megnyugtató volt.”

Hozzátette: “Valóban meglepődtem, és hál’Istennek szaga sem volt.”

Az innovatív biológiai sebfedést egy kutató orvos-csoport dolgozta ki, Dr Odrico Moraes, Prof Elisabete Moraes and Dr Ana Paula Negreiros vezetésével, többmint két évig dolgoztak a megvalósításon a Nucleus of Research and Development of Medicines (NPDM) of the Federal University of Ceará (UFC).

Plasztikai sebészek: Dr Edmar Maciel at the Dr. José Frota Institute Burns Unit (IJF) in Fortaleza and Dr Marcelo Borges, at the São Marcos Hospital SOS Burns and Wounds Unit

Új, úttörő halbőr kezelési mód égési sérültek sebkezelésére.

Maria Ines Candido da Silva karja, nyaka és az arcának egy része égett meg egy gázpalack robbanás következtében

Mariának, aki pincérnőként dolgozik, új sebkezelési módszert ajánlottak fel a hagyományossal szemben

Maria bal karján tovább hagyták a halbőrt az orvosok, mivel itt a sérülése mélyebb volt.

A Tilapia bőre Maria bal karján, nyakán és arcán 11 napig volt fenn a halbőr fedés.

A 20 napos kezelés folyamán, a halbőr csíkokat többször cserélték, hogy nagyobb hatást fejthessenek ki a károsodott szövetekben.

A korábbi pincérnő ezalatt, kétnaponként járt be a járóbeteg rendelésre, hogy ellenőrizzék, épek-e a kötések.

Az orvosok vazelinnel emelték fel és csúsztatták le a halbőr-fedést, így könnyítve meg annak eltávolítását a gyógyult területről.

A halbőr csíkok egy réteget képeztek a seben, amely ígyl úgy nézett ki, mintha a test része lenne.Hogy működik a kezelés?

A halbőr csíkok egy réteget képezenek a seben, ami majdnem úgy néz ki, mintha a test része lenne.

A Tilapiát azért választották, mert ez, Brazíliában egyike a leggyakoribb édesvízi halaknak és betegség-ellenálló.

A halellátók szerint, ez a népszerű hal tömegesen fordul elő a gazdaságokban, filézve kerül az ebédlőasztalokra, és a bőrét 99 százalékban kidobják, az egy százalékból pedig kézműves termékek készülnek.

A kiselejtezett halbőrt, ingyenesen, a kutatók használják fel a projekt keretén belül.

A Tilapia bőrének elemzése folyamán kiderült, hogy optimális szintű kollagént tartalmaz, és egy magas fokú nedvességgel is rendelkezik, így hosszú ideig tart, amíg kiszárad.

Ezek a fontos ismeretek felgyorsítják az égési sérültek gyógyulását és biztosítják a betegek számára a létfontosságú fehérjét is.

Dr. Maciel, aki a Burns Support Intézek elnöke is, azt mondta: „Rájöttünk, hogy a Tilapia-hal bőre lényegesen jobb gyógyulási folyamatot biztosít a nyugtató hatásával a súlyos égési sérültek számára.”

A Tilapiát azért választották, mert ez, Brazíliában egyike a leggyakoribb édesvízi halaknak és betegség-ellenálló.

A halbőr gyógyította Maria sebeit

Maria azt mondja, hogy a kezelést bármelyik égési sérültnek ajánlaná

"A váltó-bőr, nagyjából ugyanannyi idő alatt gyógyít, mint a kenőcsök, amelyeket a hagyományos kezelés során használunk.”

„De ennek az alternatív technikának az az előnye, hogy csökkenti a beteg által elszenvedett fájdalmat és traumát, mivel a fedést nem kell naponta cserélni.”

"A hagyományos kezelésnél, viszont a kötést naponta kell cserélni.”

Dr Edmar Maciel Dr. José Frota Institute Burns Unit

A hal bőre minimalizálja a folyadék veszteséget, biztosítja a plazma és a fehérje pótlást a sérült területen, és drasztikusan csökkenti a fertőzés kockázatát.

És sokkal, olcsóbb ezzel dolgozni.

Miellőtt az ideiglenes hal-kötést használnák, a kutatók egy rideg kezelést alkalmaznak a halbőrön, ami egy fertőtelenítő, hűsítő és megelőző folyamat, amely eltávolítja a hámsejteket, az izomszövetet, a mérgeket és minden mást, ami fertőzést okozhat.

És a halszagtól is megszabadítják.

Az így kezelt bőrt nyújtják és rétegelik, és a Sao Pauloi hűtőbankban tárolják 10cm-től 20 cm-es csíkokban, legfeljebb két évig.

A halbőr-fedés szakítószilárdsága az emberi bőréhez hasonló, rugalmas marad és könnyedén a seb köré rögzíthető.

A Tilapia a helyén marad, amit külső kötszerekkel rögzítenek és héttől, tizenegy napig marad fenn a kezelt területen, mielőtt leveszik.

Egy másik beteg, aki szintén átesett az újfajta kezelésen, másodfokú égési sérüléseket szenvedett

Az orvosok halbőrrel fedték a férfi sérüléseit, hogy csillapítsák a fájdalmát

A dél-amerikai országban jelenleg az égési sérülteket kénes szulfadiazinnel kezelik, amely, átlagosan 14 napon belül gyógyítja a sebeket.

A kötéseket naponta kell cserélni annak érdekében, hogy a sebeket tisztán tartsák, valamint a betegeknek érzéstelenítő zuhanyt kell venniük és antibakteriális szappant kell használniuk.

Ha ez nem történik meg, akkor a seb kellemetlen szagot áraszt.

A betegek gyakran fájdalomcsillapítókat kapnak kiegészítőként, hogy megbírkózzanak a trauma és a stressz által kiváltott fájdalommal, ami hátráltathatja a gyógyulási folyamatot is.

Maria Ines, ez év októberében egyike volt az első betegeknek, akinél a Tilapia hal bőrét használták az IJF Burns Unit, kisérleti projekt eljárásaként az égési sebei gyógyítására.

“Amikor ideérkeztem, az ápolónék kenőcsöket használtak”. - mesélte

"Kínzó fájdalom gyötőrt és a sérüléseim egynémelyike igazán mély volt.”

“Amikor a kenőcsöt felvitték a seb felületére, az egy tortúra volt, nem beszélve zuhanyozáskor a víz értintéséről, ami rengeteg fájdalmat okozott.”

Maria Ines azt mondta, hogy a Tilapa halbőr-kezelés futurisztikus volt, mivel olyan volt, mint egy "sci-fi film".

“Ez a kezelés jó volt, és bármelyik égési sérültnek merem ajánlani,” nondta

Az égési sérülteknek, ezzel az úttörő kezeléssel nem kell fájdalomcsillapítót szedniük, és a halbőrről azt mondják, hogy a várható gyógyulási időt, mindössze egy – két napra csökkenti.

Maria Ines elmesélte, hogy közel száz százalékkal érzi jobban magát, amióta a halbőr sebfedést alkalmazzák nála, ami a gyógyulása érdekében óriási jelentőségű.

Dr Edmar Maciel és Dr Marcelo Borges a kezelés úttörői.

Brazília nem használ disznó, vagy kutya bőröket azért, hogy sérüléseket kezeljenek.

Brazíliának három emberi bőr bankja van, ami a 200 milliós lakosság egy százalékát látja el.

Dr. Borges kifejtette: „Ez az új Tilapia halbőr sebfedési eljárás olcsó és könnyen fenntartható, ellentétben a drága emberi bőr-bankokéval, amelyet az országok, mint a miénk is, nehezen tudnak fenntartani és finanszírozni.

„Több mint két éve dolgozunk ezen a projekten és úgy hisszük, hogy eljöhet az idő, amikor ez az alacsony költségű, életképes kezelési mód, égési sérültek ezreinek segíthet a fejlődő, és a szegény országokban, hogy a gyógyulási időt, gyógyszer költséget és a fájdalmas órák idejét drasztikusan csökkentse.”

Jövőre, a Fortaleza IJF Burns Unit kutatói azt tervezik, hogy országszerte kiterjeszthetik a kísérleti projektet kórházakra, és további 500 beteg részesülhet a kezelésben, mielőtt világszerte, hivatalosan is beindulhat ez az innovatív Tilapia halbőr sebfedési módszer.

egészség egészség megelőzés kezelések terápiák orvostudomány

 

Megtekintések száma: 539429


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet